3: Het mes snijdt aan twee kanten

Deel drie van de Tricolore trilogie gaat over het verloren gewaande laatste dagboek van Leon Trotski waarin hij voor zowel de Russen als de Amerikanen gevaarlijke onthullingen doet.


Augustus 1940, Mexico City

De Russische revolutionair en banneling Leon Trotski wordt vermoord in opdracht van Stalin. Na zijn dood worden zijn manuscripten uit handen van de Russen en Amerikanen gehouden door zijn vriendin, de kunstenares Frida Kahlo. Onder die manuscripten bevindt zich Trotski’s laatste dagboek waarin belastend materiaal staat over de Sovjet president Nikita Chroesjtsjov.

Augustus 1968, Ajaccio

Na een korte maar heftige en vooral bloedige strijd in de familie heeft John O’Malley, die zich Giovanni Genovese noemt, zich gevestigd als de nieuwe Capo di capi en opvolger van zijn opa Don Vito Genovese. Hij besluit een deel van het jaar in het oude familiehuis op Corsica te gaan wonen. Zijn vader Fergus vertelt hem over een bijzonder manuscript uit de nalatenschap van de vermoordde revolutionair Leon Trotski waar die jaren geleden de hand op wist te leggen: het laatste dagboek van Trotski.

April 1981, New York

Vincent Louis Gigante wint jaren na diens dood alsnog de strijd om de opvolging van Don Vito Genovese. John O’Malley wordt gedwongen zich terug te trekken en zoekt zijn toevlucht bij de Benedictijners in de wetenschap dat de maffia hem met rust zal laten als hij priester is. In een vlaag van overmoed laat hij zich interviewen door de Playboy en verspreekt zich over het dagboek van Trotski. Dat heeft verstrekkende gevolgen.


Het mes snijdt aan twee kanten (werktitel) wordt in 2019 geschreven.
Een verschijningsdatum is nog niet bekend.